Zapratite nas i na drušvenim mrežama za više informacija!

Čamci za sprint

Moderni kajaci napravljeni su od karbona, kevlara ili njihove kombinacije vlakana ili platna impregniranih poliesterskim ili epoksidnim smolama. Zbog toga su veoma lagani i izuzetno čvrsti.

Kajak je sportski čamac sa krmom, u kome takmičar sedi u uskom otvoru, nogama oslonjenim na prečagu ispod gornjeg svoda-palube čamca. Palica za upravljanje nalazi se izmedju stopala. Čamac se pokreće veslom koje ima lopatice sa obe strane drške.

Dimenzije:

K-1 jednosed
 – 5.20 m dužina, 12 kg masa
K-2 dvosed – 6.50 m dužina, 18 kg masa
K-4 četverac – 11.00 m dužina, 30 kg masa

Kanu je, za razliku od kajaka, čamac otvorenog tipa, rombičnog oblika, bez krme, u kome takmičar kleči na jednom kolenu oslanjajući se drugim stopalom o pod čamca. Čamac se pokreće veslom sa jednom lopaticom otiskujući se o vodu samo sa jedne strane čamca.

Dimenzije:

C-1 jednoklek
 – 5.20 m dužina, 16 kg masa
C-2 dvoklek – 6.50 m dužina, 20 kg masa
C-4 četoroklek – 9.00 m dužina, 30 kg masa

Čamci za slalom i spust

Divljovodaški čamci moraju da zadovolje nekoliko uslova: da budu lagani a istovremeno i veoma otporni na udarce. Zato se prave od najsavremenijih kompozitnih materijala.

Čamci za slalom nemaju krmu, vretenastog su oblika, sa tesnim otvorom u kome takmičari sede-u kajaku, ili kleče-u kanuu, nogu skroz podvučenih pod svod-palubu čamca. Iz bezbedonosnih razloga, obavezan deo opreme je špric-deka, pokrivač koji se nosi oko struka i potpuno zatvara otvor na čamcu, kao i zaštitna kaciga.

Kajak se pokreće veslom koje ima lopatice na obe strane drške, a kanu kratkim veslom sa jednom lopaticom.

Dimenzije čamaca za slalom:

K-1 kajak: 4.00 m dužina, 0.6 m širina, 9 kg masa
C-1 kanu: 4.00 m dužina, 0.7 m širina, 10 kg masa
C-2 kanu: 4.58 m dužina, 0.8 m širina, 15 kg masa

Čamci za spust se uveliko razlikuju od čamaca za slalom po obliku, plovnosti i upravljivosti.